Penzion pro seniory Hálkova, Opava

Penzion pro seniory Hálkova, Opava

(soutěž 2012)

Spoluautoři  - Blanka a Viktor Johanisovi
Bezbarierový dům s padesáti malometrážními byty a pečovatelskou službou. Architektonická forma reaguje na rozhraní okolních urbanistických struktur - vysokého sídliště a vilové zástavby.
Pavlačové chodby v části A jsou v místech vstupů do bytů rozšířeny “zálivem”, větší okno mu dodá i více světla a výhled. Vzniká zde místo na lavičku nebo malou zahrádku. Již zde začíná osobní prostor jednotlivých bytů.
Exteriér domu má dvojí charakter. Severní předpolí s předjezdem aut a tvoří malé dlážděné náměstíčko s posezením na lavičkách pod stromy. Sbíhají se sem pěší trasy od zastávek městské hromadné dopravy i od skrytého otevřeného parkoviště. Ve vstupní hale se naproti hlavnímu vstupu se vychází do polosoukromé zahrady. Ta má tři strany odlišného charakteru: dřevěnou sluneční terasu u společenského sálu, soukromé předzahrádky přízemních bytů a hraniční zídku se záhony a novým stromořadím. Zahradu lze obejít okružním chodníčkem nebo si odpočinou uprostřed na lavičce pod stromem.


jižní pohled se zahradou

uliční pohled - vstupní část

rekreační zahrada



Máte také zájem o podobný projekt?

Poptejte nás!